Redactioneel artikel De Scherper woensdag 10 februari 2016

Cools Oogzorg geeft de laatste weken bekendheid aan DriveSafe glazen. Een redacteur van de Scherper reed mee met een proefpersoon tijdens de DriveSafe Experience.

Tekst van de redactie – Foto part. coll.
2016_02_10_cools_drivesafe.jpg
V.l.n.r. Thom Snijders en Stein Cools  
.
Je kent het wel, het rijden in de regen en/of in het donker. Het licht van de koplampen van andere auto’s is irritant, en je ziet de markeringen op het wegdek niet goed. Cools Oogzorg stelt dat DriveSafe glazen in dergelijke situaties duidelijker zicht geven, de veiligheid op de weg dus verbeteren. Tot 20 februari geeft Cools de gelegenheid om de glazen tijdens een proefrit te testen, een mooie aanleiding voor een proefrit met Stein Cools en testpersoon Thom Snijders. Voor we de auto in stappen, neemt Stein eerst een oogtest af bij Thom.
.
Stein vertelt: “DriveSafe glazen filteren het licht op een andere manier dan normale brillenglazen dat doen. Overdag zijn onze pupillen klein, maar in het donker wordt de pupil groot om het aanwezige licht op te kunnen vangen. In de schemer zijn ze middengroot en precies dát is het moment waarop veel mensen geen optimaal zicht hebben tijdens het rijden, omdat ze hinder hebben van bijvoorbeeld tegemoetkomende koplampen. De DriveSafe glazen van Zeiss brengen deze verblinding met ongeveer 60 % terug. Het zorgt ervoor dat de ogen minder snel vermoeid raken.”
.
Veiligheid bij schemer en regen
Uit de oogtest blijkt dat Thom maar een lichte afwijking qua zicht heeft, en we kunnen de weg op. Stein geeft hem drie proefbrillen die hij tijdens de rit kan proberen. We rijden door de bebouwde kom, over de snelweg en door de polder. Stein rijdt, en tijdens het rijden probeert Thom de drie proefbrillen uit. In de glazen van de eerste is geen correctie verwerkt, in de tweede een correctie van 0,25 en in de derde 0,5. Thom twijfelt tussen nummer twee en drie. “Het komt mooi overeen met de uitkomst van jouw oogtest”, zegt Stein. “Als we voor jou een bril met DriveSafe glazen maken, dan verwerken we die correctie in de bril. Thom vertelt dat hij met de glazen het licht van tegemoetkomende koplampen als minder hinderlijk ervaart. Stein vraagt hem te kijken naar de auto’s, de verlichting langs de weg, de markeringen op het wegdek en de verkeerslichten. Thom: “Het kijkt heel rustig, je ziet alles toch strakker en helderder. De strepen op de weg komen beter op.”
.
Stein vertelt dat de DriveSafe glazen prima de hele dag gedragen kunnen worden. “Ik ken zelfs een verhaal van iemand die er graag mee tennist, omdat ze dan de bal beter ziet. Overigens zijn mensen die een bril of lenzen dragen in Nederland verplicht onderweg een reservebril bij zich te hebben, evenals in diverse ons omringende landen. Hier wordt er niet op gecontroleerd, in verschillende andere landen wél.”
.
Thom stelt: “Recent kwam ik in de schemer met regen terug uit Rotterdam. Je kent de weg minder goed, het zicht was slecht… ik was kapot toen ik thuiskwam. Nu ik deze glazen heb uitgeprobeerd, denk ik echt wel dat ik een bril met deze glazen ga aanschaffen, ik kan nog mooi gebruik maken van de actie.”
.
De DriveSafe glazen testen kan nog tot 20 februari, echter alleen op afspraak via www.drivesafe.nu of 073-3030467.