Meteen naar de inhoud

Oogmetingen

Bij Cools Oogzorg zit u goed, niet alleen omdat wij een prettig zittende stoel in onze oogmeetruimte hebben staan maar ook omdat wij u een volledig optometrisch onderzoek kunnen bieden.

Met de meest moderne apparatuur verrichten wij voor u metingen voor de sterkte veraf en nabij, we meten uw gezichtsveld en oogdruk en we maken foto’s en een Ct-scan van uw netvlies.
Tevens kunnen wij, indien nodig, een oogspierfunctie onderzoek verrichten waarbij met een speciale methode gezocht wordt naar verbetering van uw gezichtsvermogen en het verhelpen van vermoeide ogen en hoofdpijnklachten.
Voor een oogmeting is het wenselijk een afspraak te maken. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Wij hebben een HBO-optometrist in dienst die oogzorg kan leveren van hoog niveau.

Een optometrist houdt zich bezig met de zorg voor het oog in de ruimste zin van het woord. Tot de taak van de optometrist behoren oogmetingen, het opsporen van afwijkingen of ziektes aan het oog en het aanmeten van brillen en lenzen.

In onze winkel zal de optometrist er vooral zijn als extra ondersteuning bij oogproblemen, diabetesscreening en glaucoom onderzoek. In sommige gevallen is het mogelijk de spierspanning van het oog stil te leggen om zo een nog nauwkeuriger beeld te krijgen van de sterkte zonder dat de ogen hier invloed op hebben.

Optometrie is een vakgebied in ontwikkeling. Binnen de Nederlandse gezondheidszorg ontplooit het zich tot een volwaardige beroepsgroep op het gebied van oogzorg. Op het moment zijn er een kleine zevenhonderd optometristen met een opleiding op HBO-niveau, maar dat aantal groeit gestaag.

HBO-optometrist is een wettelijke erkende beroepsgroep binnen de gezondheidszorg. De optometrie is een door het Ministerie van Volksgezondheid erkende professie binnen de eerstelijns oogzorg. Door bepaalde taken over te nemen van de oogarts, zorgen de optometristen voor kortere wachtlijsten bij ziekenhuizen.

Bij een normale oogmeting bepalen we welke sterkte we nodig hebben om een zo scherp mogelijk beeld te maken op het netvlies. Het kan echter ook zo zijn dat de ogen niet helemaal goed samenwerken en dat we dit moeten corrigeren.
Ogen die maar een kleine scheefstand hebben, kunnen we corrigeren met een prismabril. De hoogte van het aantal prisma’s kunnen we opmeten met de Polatest volgens Haase. We gebruiken hiervoor de Polatest van Carl Zeiss die zo is gemaakt dat we het rechter oog een ander beeld kunnen laten zien dan het linker. Met een aantal speciale testen gaan we op zoek naar de juiste sterkte voor een zo comfortabel mogelijk zicht.
Een Polatest is een zeer nauwkeurige meting waarvoor we een speciale opleiding hebben gevolgd. De duur van de test bedraagt zo’n 50 minuten en we vragen hiervoor een kleine vergoeding. Het is wenselijk voor de polatest een afspraak te maken.

Tijdens schemering en ‘s nachts kijkt u anders met uw ogen dan overdag. U heeft dan een grote pupilopening om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Hierdoor zijn de lichtbundels onderhevig aan meerdere soorten afwijkingen. In het vakjargon spreekt men van de hogere orde aberraties.
Met de traditionele methodes voor oogmeting houdt men geen rekening met deze hogere orde aberraties. Men corrigeert de gemiddelde omstandigheden overdag, wanneer u een kleine pupilopening heeft, en meet enkel op het centrum van de pupil.

Zelfs voor mensen zonder bril kunnen wij in sommige gevallen met de nachtzichtmeting een beter resultaat behalen!
Met de i.Profiler® kunnen wij het oog opmeten bij verschillende groottes van pupilopeningen, waardoor nu ook de individuele interne oogfouten duidelijk worden. Het zijn net die foutjes die zorgen voor een onscherp zicht in de schemering of ‘s nachts. Door alle metingen met elkaar te combineren, brengt de i.Profiler® het meest gedetailleerde beeld van het oog.
Voor de plaatsing van de i.Scription® brillenglazen in uw bril maken wij gebruik van Video Infral en iCom. Met dit toestel bepaalt de opticien uiterst nauwkeurig de juiste positie van de brillenglazen voor uw ogen, zodat u geniet van een optimaal zicht, zowel ‘s nachts als overdag.